On януари 16, 2020 by Yoana

За постиженията, с които българите трябва да се гордеем

Фолклорът - пътят към нашите мечти


В столицата на Чечня, в края на миналата година се проведе церемонията по откриването на „XI Международен фестивал и конкурс - Махмуд Есамбаев” за солови танци. Сцена на мероприятието беше концертната зала „Вайнах” в град Грозни.


Международният фестивал за солови танци на името на Махмуд Есамбаев е създаден от Министерството на културата на Чеченската Република през 2009 г. с подкрепата на Министерството на културата и Руската федерация с цел увековечаване на паметта на големия танцьор, народен артист на СССР - Махмуд Алисултанович Есамбаев, популяризиращ хореографското и междурегионалното изкуство, признат с огромните си постиженията в областта на хореографията.

„Фестивалът е почит към легендарния танцьор на всички времена Махмуд Есамбаев. Той беше най-големият танцов гений. Талантът му днес вдъхновява милиони танцьори по целия свят. Международният конкурс-фестивал прави хората от различни култури, народи и религии обединено семейство, което носи светлина, доброта и красота. Искрено желая на всички мир, просперитет и творчески успех.“

Рамзан Кадыров – президент на Република Чечня


Логото на „XI Международен фестивал и състезание - Махмуд Есамбаев”


Участници от 3 континента, 10 държави и 22 съставни организации на Руската федерация представят работата си пред жури. Тази година сред състезателите са танцьори от България, Египет, Сърбия, Беларус, Грузия, Украйна, Южна Осетия, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан.

Критериите за оценяване са: художествено и сценично изображение, техническо умение, музикалност, костюм и оригиналност. За тях следи жури, което се състои от висококвалифицирани специалисти в областта на изкуството, известни хореографи, видни дейци на културата.

Валентин Елизарьев - главен художествен ръководител на „Болшой театър”, Беларус.

Докку Мальцагов
- хореограф на „Ансамбъл Вайнах” (Националният ансамбъл на Чечня) и ръководител на „Школа за изкуства - Махмуд Есамбаев” в Москва.

Проф. Валерия Уральская
- главен редактор на списание „Балет” и председател на Колегията на заслужилите дейци на изкуствата на Русия. 

 Николос Херхадзе - хореограф на Националния балет на Грузия „Сухишвили”.

„За финал, и за да не Ви отегча, ще ви споделя и какво е мотото на Президента на Чечня- “Без култура няма нация”!
Тези българи всекидневно и упорито в една враждебна среда пазят българската култура. Успехът им е плод на години труд. В тази тежка седмица за България те направиха така, че да се говори с добро за нашата нация. А как се е говорило за България, когато цар Симеон е мислел като Президента на Чечня днес - оставам на вас.”

Дилян Кънчев

Сред професионални изпълнители от 3 континента, 10 държави, общо 69 души, България заема почетното „второ място” в лицата на Велизар Василев и Илиан Недялков.

След церемонията по награждаването на финалистите

Велизар Василев
е роден в Силистра. Възпитаник на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел, в класа на Ивайло Иванов и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” - гр. Пловдив с квалификация магистър-хореограф-педагог-режисьор, а по настоящем асистент в Катедра „Хореография”. От 2008 година работи като артист-солист-балетист във Фолклорен Ансамбъл „Тракия” - гр. Пловдив и същевременно с това от 2011г. е и хореограф на Представителен фолклорен ансамбъл "Слав Бойкин" - гр. Раковски.
Веднъж вече лауреат с първо място в петото провеждане на „Международният фестивал за солов танц - Махмуд Есамбаев” в гр. Грозни, Република Чечня през 2013г.

Илиан Недялков е роден в град Плевен. Средното си образование завършва в Национално училище по изкуствата “Панайот Пипков” гр. Плевен, в класа на Данаил Цолов. По настоящем студент четвърти курс в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” - гр. Пловдив със специалност „Българска народна хореография”. От 2017 година Илиан е артист-балетист във Фолклорен Ансамбъл „Тракия” - гр. Пловдив.

„Сред професионални изпълнители от 3 континента, 10 държави, общо 69 души, България заема почетното „второ място”. За нас бе чест и привилегия да получим шанса да се докоснем до професионализма, качеството и нивото на целия конкурс. Дерзайте, следвайте мечтите си, за да им придадете живот. Те не са мит, те са реалност!”

Илиан Недялков

Няма как едно такова постижение да бъде подминато с равнодушие, защото навсякъде където България бъде представена подобаващо, тя намира съмишленици, навсякъде където разкрие своето най-голямо богатство, намира приятели! Велизар Василев и Илиан Недялков са пример за едни българи, които освен че достойно представят своя талант, ревностно защитават името на нашата родина. Българската фолклорна песен, мелодия, костюм или танц са всепризнат феномен и извор на изключителна душевна красота и мъдрост. Пред нейната завладяваща емоция и чувственост мнозина са оставали запленени, мълчаливо гледащи в почуда и с възхита, а повода за истинска гордост са именно нейните проявления. За всяка песен е нужен кадифен глас, за всяка бримка от фолклорната шевица е нужна сръчна ръка, за всяка протяжна свирня е нужно дълбоко дихание, а за всяка стъпка от танца е нужен ритъма в сърцето. Именно това прави всяко едно изпълнение неповторимо – личностният фактор и душевност.

Велизар Василев и Илиан Недялков представят на международната публика тяхното собствено претворяване на българският танцов фолклор. За реализацията му използват специфичната дуетна форма и в конкурсната програма участват с хумористичният танц „Акрани” от Тракийската етнографска област и драматичният танц „Хайдути” от Пиринската етнографска област.С костюмите за изпълнението на Драматичният танц „Хайдути”

Специфичната хореографска лексика, умело използвания реквизит, красивите народни костюми и оригиналност се разкриват на подбран музикален материал от композитора Димитър Христов. Така в хармонията на професионалните технически умения и емоцията от танца ас. Василев и Илиан достойно представят своя огромен труд и родината си.

Заслужените отличия не закъсняват и измежду държави, доказали се с високото нивото на танцовата си култура и блестящи изпълнители се нарежда и малката България.

С Проф. Валерия Уральская член на журито на конкурса


С Докку Мальцагов член на журито на конкурса

Така тази тяхна сбъдната мечта и пореден покорен връх се превръщат в повод за гордост у всеки, а също и повод за уважение от всички колеги в сферата на Българската хореография!


Ивайло Маджаров
студент в катедра „Хореография”