On април 16, 2019 by Dian
Фондация „Америка за България“ и „Академия ГРАДЪТ“ 2019 стартират конкурс за мърчандайзинг на Епископската базилика в Пловдив

В конкурса могат да се включат студенти и професионалисти в сферата на графичния дизайн

Конкурсът на Фондация „Америка за България“, които се реализира съвместно с „Академия ГРАДЪТ“ 2019, има за цел създаване на проекти и визия за търговски продукти, които да бъдат предлагани, като сувенири за продажба на посетителите в магазина в Епископската базилика в Пловдив и да допринасят за популяризиране на този уникален новооткрит обект.
За постигането на тази цел от участниците в конкурса се очаква изготвяне и представяне на атрактивни проекти/визуализации/макети на търговски стоки.
Всеки участник може да участва с неограничен брой реални макети, предмети, сувенири, дрехи, рисунки, 3D модели, прототипи, които представят идеята му.
На специално събитие в град Пловдив в началото на юли 2019 ще бъдат обявени победителите, а техните проекти ще се превърнат в реалност и ще се предлагат на посетители на Епископската базилика, при нейното отркиване тази есен.
В конкурсът могат да участват:
Български студенти и млади професионалисти, възпитаници на български и чуждестранни висши училища, в областите:
   » Графичен и продуктов дизайн
   » визуални, приложни и дигитални изкуства
   » комуникация и фотография
Екипи от професионалисти в сферата на продуктовия дизайн
Повече информация за конкурса и участие ТУК

За проекта за възстановяването
От най-големия раннохристиянски храм в града, издигнат през IV-V век и един от най-внушителните по българските земи, днес са останали впечатляващи римски мозайки и архитектурни руини – уникални свидетелства за античната култура.
През 2019 г., след реставрацията им и изграждането на цялостна експозиция, те ще станат достояние не само на местните жители, но и на хилядите гости на Пловдив – най-старият жив град на нашия континент, който през същата година е Европейска столица на културата.
Археологическият обект е сред най-мащабните в Европа, впечатляващ не само с размерите си. Уникални творения на късноантичния гений подсказват в умален вид какво е България – земя на хилядолетна култура, върху която следа са оставили изкуството и традициите на много народи.
Aмериканският архитект Лий Х. Сколник и екипът му от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership вече работят по дизайна на музейния комплекс на Епископската базилика на Филипопол. Чрез иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки и разнообразни дейности, за посетителите ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство.
Повече за Епископската базилика ТУК